A Lakberendezők Országos Szövetsége hivatalos pályázata

Pozsonyi József

belsőépítész
az Indagroup alapítója

Mély fájdalommal búcsúzunk:
...barátunk, a Zsűri oszlopos tagja, POZSI egy késő novemberi napon eltávozott.
Nyugodj békében!

Ars poetica: “Az ingergazdag, színes, változatos design szeretete, hiszen több összetevőből nagyobb kihívás a harmónia megteremtése. Az innováció folyamatos keresése, technológiában, formában, anyagban.”
 
Pozsonyi József felsőfokú tanulmányait az Ybl Miklós Műszaki Főiskola magasépítész szakán, majd a Budapesti Műszaki Egyetem, építészeti számítógépes ábrázolás szakmérnöki szakán végezte. Pályája kezdetén a bútor- és belsőépítészeti terveit saját maga kivitelezte, elsajátítva az asztalosszakma alapjait. Ehhez társult a fémipar szeretete, amely szerszámkészítő édesapjától származik. Egész tervezői munkásságára kihatott a számítógépekkel történő foglalkozás, már 1992-ben, az első személyi számítógépek megjelenése idején animációs látványtervekkel kápráztatta el az ügyfeleit. 1994-től a Budapesti Műszaki Egyetem ipari forma szakmérnöki szakán képezte tovább magát. 1995-től alapító tulajdonosa és stúdióvezetője a Desidea Studio Kft.-nek egészen 2011-ig. A nemzetközi designmárkákat képviselő cégét, az Indagroupot haláláig vezette.
 
Hitvallása szerint a belsőépítészet alkalmazott művészet, nem öncélúan, hanem az ügyfél részére kell tervezni, az ő igényeinek kell megfelelni. Még abban a stílusban is meg kell találni a harmóniát, amellyel magánemberként nem tud teljesen azonosulni. Kísérletező alkata, az új utak keresése és a technikai innovációk iránti fogékonysága vezette el a 3D-s nyomtatással történő foglalkozásig. Utóbb a generatív parametrikus design állt érdeklődése középpontjában, amellyel a tervezés új perspektívája tárul fel a designerek előtt.