A Lakberendezők Országos Szövetsége hivatalos pályázata

Gyakran Ismételt Kérdések

Általános kérdések


“Az online felületen technikai problémába ütköztem, kihez fordulhatok?”
Emailben: info@evlakberendezoje.hu vagy tedd fel a kérdést regisztrált pályázóknak létrehozott zárt Facebook csoportban, ahol projektkoordinátoraink válaszolnak és segítenek.
 
“Egy személy hány kategóriában indulhat?”
Maximum kettőben. A Pályakezdő kategóriában induló pályázók beadhatnak egy megvalósult munkát is, az Otthon vagy a Projekt kategóriában. Gyakorló tervezők két megvalósult munkával is pályázhatnak, megkötés nélkül, akár két munkát ugyanabban a kategóriában vagy 1-1 munkát a két gyakorló kategóriában beadva. 
 
“A Projekt kategóriában csapattal indulok, így hány pályázatot adhatok be egyénileg?”
A fenti elv (egy személy max. 2 pályázatot adhat be) érvényesül, tehát, aki csapatban pályázik (Projekt kategória), egyénileg csak egy további munkát adhat be.

"A Projekt kategóriában csapattal indulunk, szükséges mindenkinek regisztrálni külön vagy elég, ha 1 fő regisztrál és képviseli a csapatot?"
Csapat indulása esetén minden csapattagnak külön kell regisztrálni, feltölteni az Adataim" részt a saját adataival. A pályázatot 1 fő hozza létre és jelezzétek az info@evlakberendezoje.hu címen, hogy csapattal indultok, így a regisztrált csapattagokat hozzá tudjuk csatolni a rendszerben a már létrehozott páláyzathoz.
 
 
“Regisztráltam de nem látom az azonosítószámot.”
A regisztrációt követően hozz létre pályázatot valamelyik kategóriában, a létrehozott pályázathoz fogsz kapni azonosítószámot. Magát a pályázati rendszert is akkor fogod csak látni.

"Szeretném létrehozni a pályázatomat, de nem tudok még neki címet adni…"
A létrehozáskor megadott cím szabadon változtatható a beadás pillanatáig! (címet kéri a rendszer a pályázat létrehozásához)
Javasoljuk, hogy a regisztrációt követően hozzátok létre a rendszerben a pályázatot, mert így látjátok magát a pályázat beadási felületet. A rendszert úgy alakítottuk ki, hogy segítse a munkátokat. Pontosan látható, hogy milyen dokumentumokat kell beadni és jelzi, ha valami még hiányzik. Érdemes folyamatosan használni a felületet, a feltöltött dokumentumok, műleírás, stb, bármikor cserélhető, kiegészíthető, változtatható a “BEADOM” gomb megnyomásáig.
 
“Pályakezdő vagyok, nem tudok mit írni a szakmai önéletrajzba…”
Az önéletrajzba bátran feltüntethetitek eddigi, akár nem szakirányú ÉS szakirányú tanulmányokat, tapasztalatokat, egy pár bemutatkozó mondatot, PÉLDÁUL: Miért választottad ezt a szakmát? Mi érdekel legjobban a lakberendezésben? Van-e egy stílus vagy irányzat, ami közel áll hozzád, kik inspirálnak STB. Milyen referenciáid voltak eddig, ha voltak.
 
“Külsős látványtervező által készített látványtervekkel lehet pályázni?”
Igen! Mindhárom kategóriában, de ez esetben kérjük az online felületen az erre létrehozott mezőben jelezni. Ha a tervező saját maga készítette a látványterveket, azt nem kérjük külön jelölni.
 
“Külső közreműködők személye a zsűri számára látható információ?”
Nem. A Zsűri csak az értékelés után szembesül bármilyen jellegű személyes információval, ilyen a külső közreműködők személye is (látványtervező vagy a gyakorló kategóriákban pl. építész, fotós).
 
“A beadni kívánt projektben nem volt szükség építés-bontásra, így nem készült építés-bontási terv. Mit töltsek fel helyette?”
Egy üres pdf dokumentumot, amiben csak ezt az információt jelzed. ld. a kiírásban: Amennyiben a munka sajátosságaiból fakadóan egy tervtípus nem készült (pl. nem volt szükség építés-bontásra), akkor ezt kérjük az adott tervnél feltöltött üres pdf dokumentumon jelezni!
 
“Előzetes ellenőrzés: miért csak az okt. 26-ig feltöltött anyagokat van lehetőség javítani?” 
Több év tapasztalata alapján azt láttuk, hogy sokan hagyták a pályázat beadását a legutolsó órákra, ami sok esetben kapkodással és azzal is járt, hogy nem megfelelően lettek beadva a pályázatok. Szeretnénk ezzel egyrészt segíteni a munkátokat, másrészt ösztönözni Titeket, hogy ne hagyjátok az utolsó pillanatra a beadást, ezért adunk lehetőséget a beadási határidő ELŐTTI korrekcióra.
 
“Az előzetes ellenőrzésen szakmai észrevételeket is kapok?”
Nem. Az előzetes ellenőrzés arra szolgál, hogy átnézzük a megfelelő helyre valóban a megfelelő dokumentum lett-e feltöltve, szerepel-e minden szükséges dokumentumon az azonosítószám, nem szerepel név, vagy logó, ami alapján a pályázat beazonosítható lenne, valamint megvannak-e a szükséges egyéb feltöltendők (pl. önéletrajz, profilkép).
 
“Nem adtam be előzetes ellenőrzésre, csak a nov. 2 beadási határidő után derült ki, hogy véletlenül mindenhova az alaprajzot töltöttem fel, így engedte a rendszer beadni a pályázatot, de az ellenőrzésen az Etikai és Felügyelő Bizottság visszadobta, kizártak a pályázatból, mivel hiányzik több tervdokumentumom. Mit lehet tenni?”
Semmit, sajnos, a pályázati határidő lejárta után NINCS hiánypótlási vagy módosítási lehetőség, a felületet lezárjuk. Kérjük, hogy figyeljetek jól az időbeosztásra, ne az utolsó pillanatra hagyjátok a fájlfeltöltést és alaposan nézzétek át, hogy mindenhova a megfelelő, kért dokumentumot töltsétek fel. Aki okt 26-ig feltölti annak átnézzük, hogy minden rendben van-e és az ehhez hasonló hibákat ki tudjuk szűrni és még van idő a pályázat lezárásáig javítani.
 
Hány pályázat kerül be a shortlistbe?”
A Zsűritagok online, egyenként pontozzák a pályázatokat, a pontok összesítése alapján felállított sorrend szerinti legjobb pályázatok kerülnek be a “Shortlistbe”. A shortlistbe kerülő pályázatok száma függ az összesen beadott pályázatok számától és minőségétől, tehát előzetesen nem tudjuk megmondani. A mezőnyből kiemelkedő, a zsűritagok által az átlagnál jobbra értékelt pályázatok jutnak be a Shortlistes válogatásba.

"Nem tudtam feltölteni a fotót / látványtervet. Mi lehet a gond?"
A képi anyagokat (fotó vagy látványterv) pontosan 1080 px magas és maximum 1920 px széles méretben kell feltölteni, jpg formátumban, egyenként maximum 600 kB méretben. Kérjük, hogy figyeljetek oda a képek méretezésére, használjatok a számotokra legmegfelelőbb alkalmazást, programot (akár online, ingyen hozzáférhető lehetőségeket), és a képeket a kért méretben, jpg formátumban töltsétek fel. A kép elnevezésében jó ha nincs szóköz, ékezetes betű.
Ha ennek ellenére sem sikerült a méretezett képeket feltölteni, akkor a problémás képeket küldjétek el az info@evlakberendezoje.hu címre és a problémát egyeztetjük az informatikussal.

"A pályázati felületen található "konszignációs lista, termékek" füllel kapcsolatosan: Vannak olyan támogatók, ahol nem feltétel/nem lehet használni a saját termékeket, pl. Követketö Opció, Junior Art Center, Dodo Home stb, ott mit kell beírni a mezőbe?"
A konszignációs listában csak azok a cégeket kell feltüntetni, akiknek a termékét betervezted. Akiknek nem lehet betervezni vagy egyszerűen nem tervezted be (pl. ugyanazt a termékkategóriát képviseli két vagy több cég, és csak egyet használsz), azt egyszerűen hagyjátok üresen.

Kérdések az Otthon és Projekt feladattal kapcsolatban


"Megvalósult munka esetén nem készül látványterv - VAGY - látványterv készült, de még nincs befotózva. Ez esetben is beadható a pályázat?"
NEM. A pályázati kiírásban részletezett követelményeknek meg kell felelni, ennek részei a látványtervek és az elkészült munka fotói is. Ezek hiányában nem beadható, nem számít teljesnek a pályázati anyag.

"Nem számítógéppel tervezek, kézi rajz beadható?"
IGEN!!! Akár a teljes tervdokumentáció, akár csak a téri ábrák is lehetnek kézi rajz, szabadon választott technikával. FONTOS: a téri ábra viszont nem váltható ki pl. moodboarddal, akár kézi, akár számítógépes megoldással, de be kell mutatni, hogy mi volt a tervező elképzelése.
 
"A megvalósult munka során nem volt szükség gépészeti és elektromos tervekre. Így is beadható a pályázat?"
Igen, amennyiben az építés-bontás és a berendezési alaprajz mellett legalább egy darab SZABADON VÁLASZTHATÓ kiviteli tervet be tudsz nyújtani. Például: egyedi bútor (konyha) terv, burkolatterv, stb.


Kérdések a Pályakezdő feladattal kapcsolatban


"A pályázat elkészítéséhez biztosítanak ingyenes hozzáférést valamilyen tervező szoftverhez?"
A Cadline Kft. az előző évekhez hasonlóan idén is ingyenesen biztosítja a tervek elkészítéséhez az ARCHLine.XP és ARCHLine.XP LIVE szoftvereket az azt igénylő pályázók számára a pályázat beadási határidejéig, 2022. november 2-ig.
A program kódokat e-mailben a marketing@cadline.hu címen tudják igényelni a résztvevők, 2022. szeptember 2-tól.

"Megváltoztatható a külső nyílászárók nyitási iránya?"
A külső nyílászárók helye és mérete nem változtatható, de a nyitásirányt meg lehet változtatni. 

"Elmozdíthatók-e a szaniterek (WC, mosdó, kád) 
illetve áthelyezhető-e máshova a fürdőszoba?"
- Újépítésű házról van szó, ezért a szaniterek a helyiségen belül elmozgathatók.
- A főfalak, a külső nyílászárók és a tartópillérek nem változtathatóak, ennek figyelembevételével az építész engedélyezte az egész fürdőszoba áthelyezését is. Azonban tekintettel kell lenni arra, hogy kétszintes házról van szó és műszakilag valamint épületszerkezettanilag a változtatás kivitelezhető legyen.  (például az elmozgatott WC nem kerülhet az alatta levő nappali vagy konyha közepére, a strang kialakítása a falak mentén megoldható legyen, stb.)

"Az alaprajzon jelölve van, hogy a belmagasság a földszinten egy helyen alacsonyabb. Ez a 2,50-es magasság csak a tartó gerendákra vagy az egész tartógerendák által határolt területre vonatkozik?"
A teljes területre vonatkozik, a fölötte lévő erkély miatt ott egy födém van, pur hab hőszigeteléssel, így oldotta meg az építész, hogy ez a vastagság ne emelje meg az építménymagasságot, és ne legyen hőhidas a födém szerkezet sem. 
 
"Belső tartófalba, főfalba ajtót berakhatok-e?"
Alap esetben a főfalakon plusz nyílás elhelyezése nem lakberendezői kompetencia, tehát nem. Kivétel kizárólag abban az esetben, ha ezt a tervező statikussal egyezteti és a műleírásban a módosítást alapos műszaki indoklással támasztja alá.
 
"Olvastam a kiírásban, hogy a lépcső nem áthelyezhető. A kérdésem az lenne, hogy a lépcsőnél a födém áttörés méretét valamelyest engedélyezett-e növelni?"
"A lépcső szerkezete, kialakítása szabadon választható?"
A lépcső és a födémáttörés mérete nem változtatható, de a lépcső kialakítása igen: szabadon tervezhető például egyedi acélszerkezet, lebegő, gipszbeton lépcső vagy fa szerkezet.
 
"Külső nyílászáró, külső látvány (pl. fal színe) változtatható az építész látványtervekhez képest?"
Igen, a színek, anyagok, burkolatok szabadon választhatók, a nyílászárók mérete vagy a medence mérete viszont nem.
 
"Az alaprajz rendelkezésre áll dwg fájlban is?"
Megkaptuk az alaprajzokat DWG formátumban, ami a Pályakezdő pályázati kiírás alatti dokumentumok közül letölthető. A DWG a falak felszerkesztésében nyújt segítséget, a PDF és a DWG közötti esetleges eltérés esetén a PDF az irányadó.

"Az ikerház mindkét lakását fel kell szerkeszteni?"
Nem, csak az 1. számú lakást, ami a feladatkiírásban szerepel.

"A családmodellben a gyerek fiú vagy lány?"
"A karácsonyi fotózás az lehet családi vagy egyéni is?"
Nincs megadva. A feladatmodellben a leírtakat szükséges figyelembe venni, ennél se többet se kevesebbet. Tehát: a feladatban leírtakon túlmenő részleteket a pályázó döntése, kreativitása szabja meg!
 
"Várható e hogy bővülni fog a választható művészek köre?"
Mivel a művészek a LOSZ művészeti tagozatának tagjai, ezért igen, hiszen ide a tagfelvétel folyamatos. Új művész belépése esetén értesítjük a regisztrált pályázókat. A művészek LOSZ portfólióját itt tudjátok megtekinteni: https://lakberendezok.hu/tarstervezok/

"Olyan rajzot kaphatunk, ahol látszik a telek mérete, rajta a ház elhelyezkedése, ill. az utcák?"
A feladat elkészítéséhez a megadott anyagokat tudjátok használni. A tágabb környezet nincs definiálva, a feladatmeghatározás szerint tóparti telek, de ennél több megkötés nincs, a helyszín, telek méret stb, a fantáziátokra van bízva.

"A garázs terasz felőli oldalán lévő ablak átalakítható ajtóvá?"
Nem. Csak a garázsajtó alakítható, a garázs ablaka nem.

"Mosogató csaptelepet választhatok más gyártótól vagy az is kötelezően RAVAK, színes csaptelep legyen?"
"Egyedi bútort tervezhetek a fürdőszobába vagy csak RAVAK fürdőszoba bútort használhatok?"

A kiírás szerint: "Kötelezően RAVAK termékekkel kell berendezni a két fürdőszobát és a két vendégmosdót (kivétel azon termékek, melyek nem találhatóak meg a RAVAK kínálatában). A csaptelepek kötelezően az új szériás, színes dizájn csaptelepek közül választandók."
A mosogató csaptelep nem a fürdőszobában található, tehát választható más cégtől is vagy a RAVAK termékkínálatából, de a színes sorozatban mosogató csaptelep még nem elérhető.
Egyedi megoldások (bútor, tükör, mosdópult) alkalmazhatók, a kötelező megkötés a betervezett termékekre vonatkozik, más gyártótól nem lehet a fürdőszobákba olyan terméket betervezni, ami a RAVAK termékkínálatában megtalálható.
 


Sikeres munkát kívánunk,
 
a Pályázat szervező csapata:
 
Máray Klára - szakmai és egyéb kérdések, az info@lakberendezok.hu címen 
Terpák Mónika - szakmai és egyéb kérdések, a pályázat zárt Facebook csoportjában
Halász Edit, LOSZ titkár - adminisztratív kérdések, céges kapcsolattartó
Radócz Gábor, marketing és weboldalfejlesztés